Hamilelikte kan uyusmazligi olursa ne olur?
Yazarı Iona / 2022-06-22
- Hamilelikte kan uyuşmazlığı olursa ne olur?
- Kan uyuşmazlığı bebeğe zarar verir mi?
- Kan uyuşmazlığı hangi durumlarda ortaya çıkar?
- Eşler arasında kan uyuşmazlığı olursa ne olur?
- Kan uyuşmazlığından bebek düşer mi?
- Kan uyuşmazlığı bebekte hangi hastalıklara sebep olur?
- Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri nelerdir?
- Eşler arasında kan uyuşmazlığı nasıl anlaşılır?

Hamilelikte kan uyuşmazlığı olursa ne olur?
Anne ve baba kan uyuşmazlığı olması durumunda annenin savunma sistemi bebeğin farklı kan grubunu kendisine yabancı madde olarak algılar ve bu maddeyi yok etmek için annenin vücudunda bazı savunma hücreleri yani antikorlar oluşmaya başlar. Bu antikorlar göbek kordonu yolu ile bebeğe geçer.
Kan uyuşmazlığı bebeğe zarar verir mi?
Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.
Kan uyuşmazlığı hangi durumlarda ortaya çıkar?
Kan uyuşmazlığı durumu annenin Rh (-), babanın ise Rh (+) olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum Rh uyumsuzluğu ve ABO uyumsuzluğu olarak iki şekildedir. Kan uyuşmazlığı durumunda hamile kalınmasında bebeği etkileyen bazı durumlar ortaya çıkmaktadır.
Ilk gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır?
Kan Uyuşmazlığı İğnesi Ne Zaman Yapılır? İlk gebelikte bir sorun yaratma ihtimali hemen hemen yoktur. Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır.
Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa ne olur?
Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaması durumunda, bebek doğduğu anda sarılığın iyileştirilmesi için fototerapi ve kanın değiştirilmesi için transfüzyon yapılması gerekebilir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin uygulanmaması, bir sonraki ve ilerleyen dönemdeki diğer gebeliklerde sorun çıkmasına neden olabilir.
Eşler arasında kan uyuşmazlığı olursa ne olur?
Bebek ise Rh pozitif olursa, annede bulunan Rh antikorları plasentada bebeğe ulaşacağından dolayı bu Rh antikorları, bebeğin kan hücrelerini parçalayarak Rh antijenlerini çökeltir. Bunun sonucunda ise bebek ölü doğar yani düşük olur ya da bebekte kansızlık oluşabilir.
Kan uyuşmazlığından bebek düşer mi?
‘Kan uyuşmazlığı nedeniyle de bebek ölümleri olabilir. Annenin kanı Rh negatif ve babanın kanı Rh pozitif olması halinde, bebeğin kanı da Rh pozitif ise, bu sorun oluşturabilir. Özellikle bu annenin ikinci bebeği olumsuz etkilenir.
Kan uyuşmazlığı bebekte hangi hastalıklara sebep olur?
Rh uygunsuzluğu bebek doğmadan önce kansızlık, bebek doğduktan sonra sarılık sorunu oluşturur. Bu sıradaki şiddetli kan hücreleri yıkımı nedeniyle daha doğmadan önce bebeğin karaciğer ve dalağı büyür. Yine bu süreçte açığa çıkan bilirubin bebekten anneye geçer ve annenin karaciğeri tarafından yok edilir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi devlette yapılır mı?
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
Hamile iken kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır mı?
Eğer bebek babası gibi Rh pozitif ise, bu durumda anneye bir kez daha kan uyuşmazlık iğnesi yapılır. Yok bebek Rh negatif ise, bu durumda iğneye gerek yoktur. 3- Anne gebe iken kanaması olduğu her durumda anneye kan uyuşmazlık iğnesi yapılır.
Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri nelerdir?
Uygulandığı bölgede enjeksiyona bağlı kızarıklık, ağrı, sertlik, şişlik ve kaşınma görülebilir. Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri arasında nadir olarak bulantı, kusma, döküntü ve nefes darlığı görülebilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu bildirmek gerekir.
Eşler arasında kan uyuşmazlığı nasıl anlaşılır?
Kan uyuşmazlığı, genelde annenin Rh (-) iken, babanın ise Rh (+) olması ve doğacak olan bebeğin ise kanının baba gibi pozitif olması durumunda oluşur. Anne adayının doğum öncesi kan grubunun bilinmesi gerekir. Genelde %98 oranında ilk gebelikte herhangi bir sorun çıkmaz.