Şerife Bacı Kimdir? Kısaca Hayatı ve Biyografisi

Kurtuluş Savaşının destansı kadın kahramanlarından birisi olan Seydilerli Şerife Bacı’dır. Doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1900’lü yılların başında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. İnebolu’ya cephane taşırken, cephanelere ve yanında ki küçük çocuğunu korumak için donarak şehit olmuştur.
Şerife Bacı’nın Kısaca Hayatı
On altı yaşında iken evlendirilen Şerife bacı, düğününde hemen sonra Birinci Dünya Savaşının başlamasından dolayı eşi askere alınmıştır. Evlendikten hemen sonra eşinden ayrılmak zorunda kalan Şerife Bacı’nın eşi altı ay sonra Çanakkale’de şehit olmuştur. Köyün ileri gelenleri tarafından dul bir kadının yalnız kalmaması gerektiği düşüncesi ile kendi köyünden olan Topal Yusuf ile evlendirilmiştir. Topal Yusuf’tan bir kız çocuğu vardır. Ve Adı Elif’tir.
Milli Mücadele’nin de başlaması üzerine özellikle Anadolu’ya yapılacak olan Yunan saldırıları için hazırlıklar yapan Meclis, Köylere haber salarak cepheye silah ve mermi taşımak için destek istemiştir. İnebolu’ya gelen cephaneler ve top mermilerinin taşınması gerekiyordu.
Özellikle eli silah tutan herkesin askerde olması sebebi ile Kastamonu’dan Ankara’ya taşınması gerekli olan top ve mermiler hayati önem taşıyordu. Bu görevi de gençlerin askerde olması sebebi ile yaşlı erkekler ve kadınlar yerine getirmiştir.
Şerife bacı küçük bir kız çocuğu olmasına rağmen gözünü kırpmadan cephanelerin taşınması konusunda bebeğini de yanına alarak erkeklerle birlikte cephanelerin taşınmasına yardımcı olmuştur. 1921 yılında çetin kış şartlarında, cephane taşıdığı sırada çocuğu üşümesin, mermilere zarar gelmesin düşünce ile üzerlerine kapanan Şerife Bacı cephane taşıdığı sırada şehit olmuştur.
Kurtuluş savaşının birçok kahramanı gibi doğduğu yer olan Kastamonu’nun İnebolu sahiline Şerife Bacı Anıtı yapılmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.