Umumi pasaportu kimler alabilir?
Yazarı Sharyl / 2022-03-19
- Umumi pasaport Hususi pasaport nedir?
- Hangi renk pasaport kime verilir?
- Hangi durumlarda pasaport verilmez?
- Bordo pasaport nedir kimlere verilir?
- Yeşil pasaporttan eş yararlanır mı?
- Bordo pasaport Hususi Pasaport mu?
- Hangi renk pasaport daha güçlü?
- Pasaportun renkleri neyi ifade eder?
- Kimler pasaport çıkaramaz?
- Pasaport kimlere cikmaz?
- Bordo pasaport kaç TL?
- Bordo pasaport kimler alamaz?
- Yeşil pasaporttan aile yararlanır mı?
- Eşi memur olan yeşil pasaport alabilir mi?
- Hususi damgalı pasaport kimlere verilir?

Umumi pasaport Hususi pasaport nedir?
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
Hangi renk pasaport kime verilir?
Devlete hizmet eden farklı seviyelerdeki kişilerine makamlarına göre yeşil, gri ya da siyah pasaport veriliyor. Yazının devamını okuyarak buna pasaportlara aday olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bordo pasaport, bunların dışında kalan, tabiri caizse, standart vatandaşa verilen pasaporttur.
Hangi durumlarda pasaport verilmez?
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Bordo pasaport nedir kimlere verilir?
Bordo pasaport almak için öncelikle Türk vatandaşı olmanız gerekiyor. 1,2 ve 3. dereceden devlet memurlarının yeşil pasaport alma hakkı bulunuyor. Ayrıca diplomatlar ve milletvekilleri siyah pasaport kullanabiliyor. Devlet hizmetinde çalışmayan her Türk vatandaşının Umuma mahsus olan bordo pasaport alması gerekiyor.
Yeşil pasaporttan eş yararlanır mı?
Tüm yeşil pasaport alma hakkı olanların eşleri ve 25 yaşını aşmamış, evli olmayan ve öğrenciliği devam eden çocukları hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
Bordo pasaport Hususi Pasaport mu?
Yurt dışına seyahat edilmesi için 4 farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Umuma Mahsus (bordo) pasaport, Hususi (yeşil) pasaport, Hizmet (gri) pasaportu, Diplomatik (siyah) pasaporttur. Bu pasaportlar mesleki durum veya statülere göre kullanılmaktadır.
Hangi renk pasaport daha güçlü?
Hangi renk pasaport daha güçlüdür? Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeleri de bu pasaporta sahip olan kişiler merak ediyor. Diğer pasaport türüne göre daha fazla dolaşım hakkı sunana yeşil pasaport birçok ülkenin kapılarını açıyor. Yeşil pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler.
Pasaportun renkleri neyi ifade eder?
Yurt dışına seyahat edilmesi için 4 farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bunlar Umuma Mahsus (bordo) pasaport, Hususi (yeşil) pasaport, Hizmet (gri) pasaportu, Diplomatik (siyah) pasaporttur. Bu pasaportlar mesleki durum veya statülere göre kullanılmaktadır.
Kimler pasaport çıkaramaz?
-Mahkemeler tarafından hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmuş kimseler pasaport alamaz. Bu kişilerin yeniden pasaport alabilmeleri için mahkemece bu kararın kaldırılması gerekmektedir. Harici olarak yurt dışı çıkış yasağı bulunan kişi daha önceden bir pasaport sahibi olsa da yine de yurt dışına çıkamaz.
Pasaport kimlere cikmaz?
15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile; Kamu görevinden ihraç edilen kamu çalışanları, Kapatılan dernekler, okullar, şirketler, vakıflar vb. tüm tüzel kuruluşlarda çalışanlar pasaport alamamakta.
Bordo pasaport kaç TL?
6 aya kadar olan pasaport harcı 227 TL‘den 309 TL‘ye, 1 yıllık pasaport harcı 450,8 TL‘ye, 2 yıllık pasaport harcı 738 TL‘ye, 3 yıllık pasaport harcı 1048,7 TL‘ye, 4-10 yıllık pasaportun bedeli 1008 TL‘den 1478 TL‘ye yükselecek.
Bordo pasaport kimler alamaz?
Bu nedenle tanımında belirttiğimiz gibi Bordo pasaportu tüm Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları alabilmektedir. Ancak Yeşil, Gri ya da Siyah Pasaport alabilme şartlarını yerine getiriyorsanız vizesiz daha çok ülkeye gidebilme şansınızı göz önünde bulundurarak Bordo Pasaportu tercih etmeyebilirsiniz.
Yeşil pasaporttan aile yararlanır mı?
DEVLET MEMURUNUN YEŞİL PASAPORT HAKKINDAN KARDEŞLERİ DE YARARLANABİLİR Mİ? Bu itibarla hususi damgalı pasaport alma hakkı bulunan kamu görevlilerine bağlı olarak bunların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Eşi memur olan yeşil pasaport alabilir mi?
5682 sayılı kanunun 14. maddesinde yer alan düzenlemeye göre yeşil pasaport alma hakkına sahip memurların eşlerinede yeşil pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport kimlere verilir?
Hususi Pasaport
- Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. …
- Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.